تنظیم و تدوین مقالات علمی
با توجه به ماهیت و خطمشی فصلنامه نحوه تنظیم، تدوین و تبویت مقالات در این مجله دارای تفاوتهائی با سایر مجلات است. البته با توجه تنوع مسائل و موضوعات سیاستی چارچوب پیشنهادی زیر عمدتاً میتواند برای مقالاتی که قصد ارائه ایدههای جدید سیاستی برای حل مسأله معین را دارند بکار روند. لذا در سایر موضوعات که نویسندگان به مسائلی همچون آیندهپژوهی، فرایندهای سیاستگذاری یا تصمیمگیری، ارائه ایدههای جدید و خلاقانه، تحلیل محتوای اسناد بالادستی و از این قبیل موضوعات میپردازند. کمتر قابل پیادهسازی است. چارچوب اینگونه مقالهها میتواند به چارچوبهای رایج مقالات عملی- پژوهشی نزدیک باشد اما و در هر حال انتظار آن است که اینگونه تحلیلها نیز معطوف به ارائه راهبردهای اجرائی و عملی به نظام اجرائی و دستگاههای فرهنگی کشور باشند. انتظار است که فرمت یا چارچوب ارائه مقالات، حتیالامکان، به نحو زیر انجام پذیرد:
1) عنوان و چکیده و کلیدواژهها: در چکیده الزاماً باید مسأله (مشکل سیاستی)، نحوه دستیابی به راهحلها و بویژه راهحلها بنحو شفاف بیان شود.
2) طرح مسأله: از آنجا که مطالعات سیاستپژوهی با رویکرد حل یا مدیریت مسأله (مسأله محوری) انجام میشوند لذا در بیان مسأله نویسندگان باید به اثبات مسأله پرداخته، شواهد و قرائن وجود مسأله، سوابق و پیامدهای مخرب آن برای نظام فرهنگی کشور را بیان کنند. شایسته است در این جا خوانندگان با ابعاد و سطوح مشکل، مسأله، بحران یا چالش خاص فرهنگی آشنا شوند.
3) مرور پیشینه: ارزیابی انتقادی تحقیقات پیشین که با رویکرد سیاستپژوهی به تحلیل مسأله و ارائه راهبرد پرداختهاند.
4) مرور سوابق سیاستی: معرفی و تحلیل انتقادی مجموعه تدابیر، سیاستها، راهبردها و برنامههای اجراء شده یا در حال اجراء برای حل یا مدیریت مسأله در طول چند دهة گذشته در ایران یا کشورهای دیگر و بطور کلی در واحدهای تحلیل مختلف (سازمانها، بنگاهها، دولتها، مقاطع زمانی مختلف و ...) با رویکرد تطبیقی و با هدف استفاده از تجربیات سیاستی بدست آمده، شکستها، موفقیتها و یادگیریهای سیاستی
5) روششناسی: بیان شفاف روش تولید شواهد و دادهها. در اینجا باید تأکید کرد که روششناسی مقالات سیاستی باید دادهمحور (شواهد محور) بوده و مبتنی بر اطلاعات و تجربیات عینی و ملموس باشد. این روشها باید ریشه در ادبیات مطالعات راهبردی، سیاستپژوهی و برنامهریزی استراتژیک داشته و مقاله باید علیالقاعده از دادههای ترکیبی و روششناسی آمیخته بهره گرفته باشد. اشاره به روائی و اعتبار یافتهها نیز مهم است.
6) ارائه راهبردها: انتظار دارد نویسندگان در این بخش یافتههای حاصل را در چارچوب روششناختی (آمیخته) بیان نموده (بخصوص با نقد و ارزیابی تجارب جهانی و ایرانی برای حل مسأله و نیز تبیین ارزشهای ورودی) به تناسب گرایش تخصصی خود اهداف، راهبردها، سیاستها و برنامههای مورد نظر خود را بصورت منقح و دستهبندی شده و تفصیلی بیان نمایند.
7) باتوجه به ماهیت مقالات سیاست پژوهی پیشنهاد میشود نویسندگان محترم به مباحث تکمیلی از جمله نحوه ارزیابی سیاستها و تدابیر پیشنهادی، نگاشتنهادی و تقسیم کار ملی و بینبخشی (برای اجراء سیاستها)، الزامات و موانع پیادهسازی و اجراء، نحوه تخصیص و تأمین منابع و .. توجه نمایید.
8) منابع و مأخذ
نویسندگان محترم باید توجه داشته باشند که مخاطبین یا مشتریان این مقالات جامعه سیاستگذاران و برنامهریزان کشور هستند. ضمن آنکه معیارهای قضاوت داوران فصلنامه نیز براساس ملاحظات بالا و بطور ویژه «دستاوردها و یافتههای سیاستی مقاله» خواهد بود و لذا ارائه یافتهها و راهبردهای کلی، اجمالی، تکراری و فاقد ارزش افزوده Added Values برای مراجع سیاستگذاری کشور، باعث عدم پذیرش مقالات خواهد شد.
حتما سعی شود در رفرنسدهی از منابع نشریات و آثار پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات استفاده نمایید.
نکته: برای داوری و انتشار مقاله، در این فصلنامه، هیچ هزینهای از نویسنده دریافت نمیشود.